MSG menyebabkan obesiti dan pembunuh senyap, MSG ialah bahan yang di kenali monosodium glutamate. Kicap, sos tiram, mi segera, mi sup pasar malam dan masakan Cina adalah antara makanan yang biasa ditambah dengan MSG.
Masakan sejuk beku mudah sedia seperti nuget dan sosej juga biasa
ditambah MSG. Sesetengah orang termasuk penulis mudah membezakan sama
ada sesuatu makanan ditambah MSG atau tidak.
Kajian di China dalam laporan American Journal of Clinical Nutrition
(June 2011) mendapati pengambilan makanan mengandungi MSG menyebabkan
obesiti. Kajian selama 5.5 tahun itu melibatkan 10 ribu orang dewasa.
Golongan penyelidik mendapati subjek lelaki dan wanita yang mengambil
MSG paling tinggi (5 gram sehari) mengalami berat badan berlebihan 30
peratus lebih mudah berbanding dengan subjek yang mengambil MSG pada
paras paling rendah (kurang daripada 0.5 gram sehari).
10 gram sehari
Apabila penyelidik menyisih individu yang sudah sedia mengalami berat
badan berlebihan pada permulaan kajian, risiko didapati meningkat
sebanyak 33 peratus.
Kajian ini menunjukkan semakin tinggi MSG yang diambil seseorang
(secara kerap dan berpanjangan maka risiko untuk mengalami pertambahan
berat badan semakin meningkat.
Tanda Tanda MSG banyak
Simptom (MSG Symtom Complex) dikaitkan pengambilan MSG termasuk rasa
kebas, pijar, rasa mencucuk-cucuk, muka berkerut, sakit dada, sukar
bernafas, sakit kepala, loya, denyutan jantung deras, seakan-akan mabuk
dan lesu. Sesetengah orang akan mengalami sakit kepala dan sakit bahu sebaik-baik sahaja selepas mengambil makanan mengandungi MSG.
Dr Russel Blaylock, penulis buku berjudul Excitotoxins: The Taste that
Kills. menerangkan bahawa MSG mengaktifkan sel-sel secara berlebihan
hingga menyebabkan ia mengalami kerosakan atau mati. Ini boleh
menyebabkan pelbagai tahap kerosakan otak.
Ia seterusnya berpotensi pelbagai masalah seperti antara lain
menyebab/memburukkan masalah pembelajaran, penyakit Alzheimer, penyakit
Parkinson dan penyakit Lou Gehrig.
Menurut Dr Blaylock lagi reseptor glutamat telah ditemui dalam sistem pengaliran elektrik jantung.
Kandungan MSG Yang Disembunyikan
Kewujudan MSG dalam sesuatu produk makanan disembunyikan dalam
kandungan makanan melalui ekstrak yis, yis troula, hydrolyzed vegetable
protein dan yis terautolsis. Terdapat beribu-ribu produk yang
mengandungi satu atau lebih bahan kimia yang boleh meningkatkan rasa
makanan tersebut.
Symptom Attention – Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHA)
Simpton ini terdapat pada kanak-kanak dan disebabkan oleh
kandungan makanan terproses yang mengandungi pewarna tiruan berlebihan.
Ia juga disebabkan oleh pemprosesan makanan yang tinggi refined
carbohydrates. 80 peratus daripada kanak-kanak yang dirawat dengan
menghindarkan pengambilan makanan terproses boleh sembuh daripada ADHD
dalam masa dua minggu.
Sumber Sinar Harian
No comments:
Post a Comment